top of page

המידע על יחידת שה"ד מבוסס על ידע אישי ועל כתבתו של יובל שהם בביטאון חיל האויר.

 

קצת רקע

יחידת שה"ד, או שרות ההדרכה של חיל האוויר, כפופה למחלקת הדרכה בחיל האוויר. היחידה אחראית על ייצור עזרי הדרכה למחלקה. מפקד היחידה הוא רס"ן ניר בן גרשון.  מפקד גף סרטים ביחידה  הוא רס"ן יריב צדוק.

 

טלפון: 03-6063889

 

ייעוד היחידה

אחת המטרות העיקריות שלה היא הפקת סרטי הדרכה ברמה מאוד מאוד גבוהה לכל טייסת, יחידה, מערך ובעצם לכל גוף בחיל אשר מבקש זאת. 

סרטי ההדרכה יכולים להיות במגוון נושאים: איך מפרקים או מרכיבים מנוע של מטוס, איך מרכיבים את טיל החץ בתוך הסוללה שלו, איך פורסים עם פטריוט, איך מוציאים לטיסה מטוס קרב, איך נוחתים במסלול עפר עם יסעור ועוד עשרות דוגמאות. סרטי ההדרכה עוזרים להפוך את התהליכים הללו לפשוטים יותר ומלמדים את מי שעבורם הוכנו, שלב אחר שלב, כיצד לבצע את הפעולות. קהל היעד של הסרטים מגוון: הם יכולים להיות חיילים חדשים, אשר צריכים ללמוד את הנושא ממש מההתחלה, מילואימניקים אשר זקוקים לרענון החומר, אנשי צוות-אוויר, טכנאים וכל קצין או חייל אחר בחיל-האוויר הזקוק להדרכה. סרטים יוצאים לפועל אחת לשבועיים בערך, היחידה יוצאת לצילומים בכל הבסיסים של חיל האוויר (בהתאם לסרט), כמעט ולא מסקרים (חוץ ממצבי חירום,מלחמות וכדו') אלא רק סרטי הדרכה

שה"ד - שרות ההדרכה של חיל האויר

 

 

תהליך יצירת סרט בשה"ד

בתחילת כל שנה נבנת תוכנית עבודה, כל מי שרוצה ששה"ד תפיק על היחידה או הטייסת שלו סרט הדרכתי, פונה אל היחידה ושם בודקים כל דרישה יחד עם ראשי הענפים הרלוונטיים במחלקה. היחידה מקבלת עשרות דרישות, הרבה יותר מפוטנציאל הייצור שלה. בסופו של דבר, היא מחליטה על הפקתם של כ-20 סרטים בשנה. 

 

כל סרט מתחיל בסדרת פגישות בין הקפ"ט (קצין הפרויקט) הממונה על הסרט מטעם הטייסת או הגוף שעליו נעשה הסרט, לבין הבמאי והמפיקות.  

 

לאחר סדרת הפגישות עם הקפ"ט, מתחיל שלב ההפקה בסרט הנקרא "פרה-פרודקשיין", הכולל את כל התהליכים המבוצעים לפני תחילת הצילומים עצמם: לימוד החומר, כתיבת התסריטים, איתור אזורי צילום ושאר תיאומי הפקה שונים. 

 

לאחר שהבמאי למד את נושא הסרט על בוריו ומבין אותו לא פחות מאנשים שמתעסקים בו בשירות היומיומי שלהם, מתחילה ההפקה עצמה. התאורנים, אנשי הקול, המפיקות, הבמאי וכל מי שיש לו יד בתהליך הצילומים, אורזים תיק גדול למשך מספר ימים ויורדים לשטח, להתחיל לצלם.

 

החלק השלישי והאחרון בהפקה של סרט הוא ה "פוסט פרודקשיין", הכולל את עריכת הסרט. במשך ימים ארוכים ולילות "לבנים" יושב הבמאי יחד עם העורך ויחד הם אוספים את החומר המצולם, חותכים ומקצצים, מחברים ומפרקים, כמעט כמו פאזל, ולבסוף, מזל טוב, סרט הדרכה חדש נולד לחיל-האוויר. הפידבקים מהלקוחות מגיעים מיד וכולם ביחידה מספרים שהם רק חיוביים.

 

 

מבנה היחידה

כיום בנויה יחידת שה"ד משלושה גפים:

1. גף עיצוב וגרפיקה, המתמחה בייצור והדפסת כל הבד"חים (בדיקות חיוניות) של חיל-האוויר. "החוברות הללו מצילות חיים", אומר רס"ן ניר. "חיילי הגף מודעים היטב לחשיבות העליונה של תפקידם".

 

2. גף מולטימדיה, המייצר אנימציות לסרטים של היחידה. "הם מאפשרים להראות את כל מה שלא ניתן לצלם ופותחים בכך אופקים רחבים ליכולת ההדרכה של תוצרי היחידה", אומר רס"ן ניר.

 

3. גף סרטים, האחראי על הפקתם. על-מנת להגיע ליחידה יש צורך בידע מוקדם בקולנוע והמיונים ליחידה נעשים דרך מיונים כלליים ליחידת ההסרטה של דובר צה"ל.(5)

 

תפקידים ביחידה

בין התפקידים בהם משרתים חיילי היחידה: צילום וידאו, הקלטת פסקול, צילום סטילס, עריכת וידאו, הפקה, עריכת תוכן, תחקיר, כתיבת תסריט, עיצוב, אנימציה, גרפיקה, ארכיב , הפקה בפועל, בימוי ותסריט, סאונד ותאורה, הפקת פוסט,  תלת מימד, הכנת לומדות ממוחשבות, וכל מה שאפשר לעלות על הדעת בנושא.

 

הפקה

המפיקות, הן החיילות הכי 'חוצפניות ישראליות', שתפקידן הוא להוציא את גחמותיו של הבמאי לפועל, אומר רס"ן ניר מפקד היחידה. "אם עכשיו צריך לסגור כביש בבסיס למשך שלוש שעות, הן אלו שיפנו למב"ס, בדרגת תת-אלוף, בבקשה זו".  גם אם המפיק/ה בדרגת רב"ט הם צריכים לדבר עם תא"לים (תתי אלופים) ואלופים ולעיתים אף פונים אליהם בבקשות. "המפיקה צריכה להיות אסרטיבית מאוד ולדעת בדיוק מה היא רוצה", אומרת סמל ולריה פדורוב, מפיקה ביחידה. "כאשר אני באה לבקש מקצין בכיר בקשה קצת 'חצופה', אני לא שמה לב לזה שאני רב"ט, אלא באה אליו ומדברת איתו בגובה העיניים. צריך לדעת איך לגשת לאנשים ואיך לבטא את עצמך".

"אם זה מקדם את הסרט וזה לא סובל דיחוי או פנייה לגורמים מתחתיו, אני אפנה אליו ישירות, בנימוס ובכבוד", מוסיפה מפיקה נוספת, רב"ט שירה ברק. "הוא עושה את העבודה שלו ואני עושה את שלי".(5)

 

בימוי

בדרך-כלל, הבמאים ביחידה הם אנשי מילואים מקצועיים, אך אך לעיתים ניתנות המושכות לחייל סדיר. חוץ מהמפקדים, הבמאי הוא למעשה היחיד שמלווה את הסרט מההתחלה ועד הסוף, אפשר להקביל אותו למנצח על תזמורת, שאחראי להביא את כל הכלים ליצירה הרמונית אחת. זה דבר מורכב מאוד (5).

 

דרישות הקבלה ליחידה

כמו בשאר יחידות ההסרטה, רוב חיילי היחידה הם בוגרי מגמות קולנוע וטלוויזיה, בוגרי מכללות (אורט גבעתיים ואורט כרמיאל) בעלי תואר הנדסאי ווידאו וטלוויזיה או עתודאים בעלי הישגים גבוהים. בדרך כלל יש דרישה לקב"א 54+ ודפ"ר 70+.

 

המיונים לשה"ד  נערכים כמו לכל יחידות ההסרטה במרוכז.

 

כל מועמד הנמצא מתאים על ידי צה"ל מקבל זימון למיון הראשון. על שלב המיונים הראשון ושלב הראיון האישי ניתן לקרוא בעמוד הכללי המסביר על הקבלה ליחידות ההסרטה.

 

בסוף התהליך מתקבל מספר מצומצם (כעשרה חיילים בשנה) לשירות בשרות ההדרכה של חיל האוויר. המתקבלים עוברים טירונות ולאחר מכן מוכשרים לתפקידם הספציפי במסגרת חפיפות ארוכות.

 

על האווירה ביחידה

כל אנשי הצוות מספרים על שיתוף הפעולה ההדוק בין כל חברי הצוות. "החבר'ה מגובשים מאוד", מעיד סמל רש. "אנחנו עובדים המון שעות ביחד וממש חיים אחד עם השני. אם מישהו אחד לא יתפקד כמו שצריך בסרט, כל הסרט לא יעבוד".

יש גם ויכוחים על הסט. "בכל סט צילומים יש כמה אנשי מקצוע ולכל אחד השקפת עולם משלו", אומרת רב"ט ברק. "יש לנו המון חילוקי דעות מקצועיים", מוסיף סמל רש. "אבל בלעדיהם לא יהיה סרט כי לא תהיה הפרייה הדדית והתקדמות. בכל סרט יהיו קונפליקטים, השאלה היא איך אתה מתמודד איתם. אנחנו פתוחים מאוד אחד לשני וחובה שתהיה בינינו הבנה ובגרות על-מנת שהסרט יתקדם ויצליח".

 

המפקדים ביחידה מספרים כי למעשה, כל החלטה מקצועית או אומנותית של הצוות, היא החלטה אך ורק שלהם. "אני אמנם המפקד שלהם, אבל אני לא בא אליהם ואומר 'טעית פה ופה' מבחינה קולנועית", אומר רס"ן צדוק. "כאשר יודעים לתת את חופש הפעולה האומנותי בו מתמחים החיילים, בשילוב יכולות הניהול של המפקדים ניתן להגיע להרבה הישגים והצלחות". "המפקדים הולכים לקראתנו מאוד", מעיד סמל רש. "הם מבינים שמדובר ביחידה חריגה, שדורשת לפעמים שחייה נגד הזרם, נגד הבירוקרטיה הצבאית".

 

החיילים ביחידה מבינים היטב את חשיבות הסרטים שהם מכינים. מלבד העובדה שהסרטים של שה"ד חוסכים מיליונים לחיל-האוויר, הם גם מלווים את היחידות לאורך שנים.

 

גם ההיכרות של חיילי היחידה עם חיל-האוויר היא גבוהה מהרגיל. מתוקף תפקידם, הם רואים ומתנסים בדברים שאפילו וותיקי החיל לא זוכים לראות, אלא רק כעבור שנים. "אין בסיס שהם לא היו בו, אין מערך שהם לא למדו עליו, אין מטוס שהם לא נגעו בו", אומר רס"ן ניר. "יש כאן סרטים מגוונים, עד רמת סיווג גבוהה ביותר וההתחברות שלהם לחיל עצומה".

 

היסטורית היחידה

אחד מלקחי מלחמת יום הכיפורים קבע כי ההדרכה בחיל-האוויר מיושנת ואינה מתאימה יותר לעידן המודרני. מפקד חיל-האוויר, האלוף בני פלד ז"ל קבע: "יש להדריך בחיל-האוויר בשיטות אור-קוליות מודרניות שהטמעת החומר בהן הוכחה כיעילה יותר". פקודת ארגון להקמת ענף "שירותי הדרכה" יצאה בראשית 1975 כאשר יעדי הענף לספק שירותי הדרכה מודרניים לכל הגורמים המדריכים בחיל-האוויר.(5)

 

סרט תדמית לקראת גיוס (חיל האויר,שה"ד)

להקת חיל האוויר 2007 - מתוך ערב השקת הדיסק "משהו אחר" 

צילום - יחידת שה"ד 339, חיל האוויר.

חיל האוויר במבצע "עמוד ענן"

צילום ועריכה - שה"ד, חיל האויר.

 

מעל הלהבות- תיעוד אווירי של יחידת הכיבוי

צילום: דובר צה"ל
עריכה: שה"ד, בטאון חיל-האוויר 2011

חוזרים להרי הקרפטים - יומן מסע

שנה לאחר התרסקות היסעור ברומניה, יצאו המשפחות השכולות למסע זיכרון של 48 שעות בהרי הקרפטים. המצלמה, שליוותה אותן מקרוב, תיעדה הכל: מהרגע שבו המשפחות נפגשות שוב בשער בסיס תל-נוף, הדקות המתוחות לפני הטיסה ועד לשנייה בה העיניים פוגשות בפעם הראשונה בצלע ההר ההוא. יומן מסע

בימוי והפקה: עילי אלוני ושחר הרשקוביץ
עריכה וצילום: שה"ד
ביטאון חיל-האוויר/אתר חיל-האוויר/תחום תקשורת

אליפות חיל-האוויר בכדורסל התקיימה בבסיס נבטים. 
הפקה: עילי אלוני
צילום ועריכה: שה"ד
מפקד אתר האינטרנט של חיל-האוויר: מתן עמירה

Your details were sent successfully!

© 2023 WIX.COM האתר נבנה ועוצב על ידי ליאור בורי באמצעות מערכת 

bottom of page