top of page

יחידת ההסרטה של דובר צה"ל

כפי שאמרתי מראש, אני לא ממש אוביקטיבי בנושא, אני משרת מאז שנת 1992 כאיש מילואים ביחידה, פיקדתי על היחידה בתקופת ההתנתקות ולימדתי רבים מחיילי ובוגרי היחידה.

 

אם זאת, אני חושב שניתן להסכים שהגורם המוכר ביותר בתחום הוא הגוף הקרוי "יחידת ההסרטה של דובר צה"ל" .

 

היחידה שסמל התג שלה מופיע משמאל, עברה גילגולים רבים ואחראית על נתח ניכר של תוצרי הצילום וההסרטה בצה"ל מאז הקמתה.

 

 

קצת רקע

"יחידת ההסרטה" היא חלק מחטיבת דובר צה"ל (בראשי תיבות: חטיבת דו"ץ), ששיכת לאגף המבצעים (אמ"ץ) בצבא ההגנה לישראל. חטיבת דובר צה"ל היא היחידה המשמשת כנציגת צה"ל במגעיו עם הציבור ועולם התקשורת על כל רבדיו. מצד אחד, אחראית החטיבה לפרסום ההודעות הרשמיות של צה"ל לתקשורת בנושאים שונים, אספקת מידע אמין, מהיר וזמין לאנשי התקשורת השואלים; אחראית לתאם, לקשר ולבצע את כל פגישות אנשי הצבא הפיסיות עם כתבים, עורכים ושדרנים. (4) בראש חטיבת דובר צה"ל עומד קצין בדרגת תת-אלוף (תא"ל) שתוארו "דובר צה"ל". דובר צה"ל הנוכחי הוא תת-אלוף מוטי אלמוז. החטיבה אחראית לפרסום ההודעות הרשמיות של צה"ל ולפגישות אנשי הצבא עם התקשורת (עיתונות, טלוויזיה, אינטרנט, רדיו וכדומה).  בענף זה (ענף תקשורת) יכולים להשתלב תלמידי תקשורת ללא רקע מעשי בהפקה, צילום ועריכה.

דובר צה"ל כפוף לראש אגף המבצעים והוא חבר פורום המטכ"ל. חשיבותו של דובר צה"ל נגזרת מהחשיבות ההולכת וגדלה של תפקיד התקשורת בלחימה המודרנית (1).

 

יחידת ההסרטה של דובר צה"ל היא יחידה בחטיבת דובר צה"ל המרכזת בתוכה מגוון רחב של אנשי מקצוע  המתמחים בתחומים שונים - עובדה שמאפשרת ליחידה להיות ורסטילית בעבודתה. למעשה, היחידה מספקת פלנינג, קריאייטיב, הפקה, ביצוע והפצה של חומר אודיו-ויזואלי ואינטראקטיבי הנוגע בצה"ל לאמצעי התקשורת ולאזרחים. היא ממוקמת בתל אביב ומפקדים עליה קצינים, חוגרים ואזרחים עובדי צה"ל. בראש היחידה עומד כיום רס"ן ארז פרידמן.(2)

 

היסטורית היחידה

כפי שציינתי, יחידת ההסרטה עברה מספר תהפוכות מאז הוקמה הוקמה רשמית באוגוסט 1948 במסגרת מחלקת שרות מפות וצילומים.  

 

בשנת 1954 הפיקה היחידה סרט עלילתי קצר בשם "חוד החנית", על פי תסריט מאת שבתי טבת. הסרט סקר את מסלולו של לוחם בחטיבת הצנחנים, וקיבל פרס מאת "ארגון עובדי ההסרטה" כמו גם שבחים מהביקורת בעיתונות דאז. את הסרט ביים אלפרד שטיינהרדט, ששרת בתקופת מלחמת העצמאות כאחד מראשוני הצלמים הצבאיים בחזית, בגדוד השישי של חטיבת הראל. שטיינהרט שירת בשנים 1949 - 1954  כבמאי ביחידת ההסרטה של צה"ל, בדרגת סגן.

 

בשנת 1955 הפיקה היחידה סרט בשם "הרקע האדום". שביים במאי בריטי בשם תורולד דיקנסון (שביים שנה מאוחר יותר את הסרט "גבעה 24 אינה עונה). הסרט הציג את חייו של חייל בחיל הרגלים אך לא זכה להצלחה לה זכה "חוד החנית".

 

בשנת 1982, בשלב הראשון של מלחמת לבנון הראשונה, ערך הבמאי אלי כהן ראיון מצולם מטעם דובר צה"ל עם פלוגת צנחני מילואים ששהתה באזור בחמדון. הלוחמים מתחו ביקורת נוקבת על צורת הלחימה ועל הפיקוד הצה"לי. הראיון לא פורסם, אולם שימש כחומר רקע לסרט הסברה פנים צה"לי למפקדים, שהפיקה יחידת ההסרטה של דובר צה"ל בשנת 1985 בנושא התמודדות עם אוכלוסייה אזרחית. התסריט של הסרט נכתב על ידי צביקה קרצנר והסרט בויים על ידי כהן.

 

לאחר הכנת הסרט הוחלט בצה"ל להפיצו לציבור הרחב,  כסרט קולנוע עלילתי בשם "שתי אצבעות מצידון". הייתה זו הפעם ראשונה בה הופץ לציבור הרחב סרט עלילתי באורך מלא שהופק על ידי יחידת ההסרטה. חלק נכבד מהסרט צולם באל-ח'יאם בלבנון והוא כלל גם צילומי אוויר ממסוקים צה"ליים. בתפקידים משניים השתתפו תושבים מהכפר אל ח'יאם וחיילי צה"ל ששירתו באזור ואבטחו את הצילומים‏.

 

הסרט מתאר את הדילמות שבהן נתקלו חיילים במלחמת לבנון הראשונה, הסרט זיכה את היחידה בפרס יצחק שדה.

 

בשנת 2000 הופק סרט עלילתי נוסף בשם "הנעלם", בו שימשתי הן כמפיק בפועל והן כשחקן בתפקיד משני, בכיכובם של ליאור אשכנזי ונטלי עטיה, שלא הופץ משקולים צבאיים.

 

בשנת 2002, עם כניסתה של תא"ל רות ירון לתפקיד דוברת צה"ל, חל ארגון מחדש במערך חטיבת דובר צה"ל. בין השאר שונה שמה של יחידת ההסרטה ל"מכלול היצירה וההפקה" של דובר צה"ל, שכללה גם את אתר האינטרנט הצהל"י המחודש (http://www.idf.il), וצורפו צוותי מתעדי וידאו אל הכוחות הלוחמים. 

 

פעולתיה של היחידה הפכו בשנים האחרונות מבצעיות יותר ויותר, כאשר ב-2003 נהרג צלם היחידה ליאור זיו מירי מחבלים בפעולה מבצעית של כוחות פלחה"ן גבעתי ברפיח. בעקבות המקרה הוחלט להקים כוח מיוחד של חיילים מחטיבת דו"צ, שיעבירו קורס תיעוד מבצעי ללוחמים בחטיבות החי"ר השונות בצה"ל על מנת לספק להם את הידע הנדרש בצילום. מפקדו הראשון של התעוד המבצעי היה סרן צביקה גולן.

 

בשנת 2003 סיים מפקד היחידה מיכאל יוחאי את תפקידו עקב שליחות משפחתית לארה"ב ואת מקומו מילא ראש מדור הצילום המבצעי סרן צביקה גולן. 

 

בשנת 2004 מונה ליאור בורי, איש מילואים של היחידה,  לפקד על היחידה בתקופת ההתנתקות. הייתה זו משימה מורכבת מאוד שדרשה לשדרג את יכולת התעוד של היחידה והתאמתה למציאות התקשורתית של שנות האלפיים. מאחר ובתקופת ההתנתקות עבדו מרבית מאנשי המילואים של היחידה ברשתות השידור המקומיות והזרות שסיקרו את ההתנתקות, סופחו 38 חיילים מכל יחידות ההסרטה בצה"ל ליחידה, ויחד עם חיילי היחידה תיעדו בשידור חי את אירועי ההתנתקות, לעיתים באופן בלעדי. צילומי החיילים נערכו בשטח ושודרו בניידות לוויניות ישירות לאמצעי התקשורת.

 

בשנת 2005,  קיבל את הפיקוד על היחידה סא"ל (סגן אלוף) דינור שביט שהוחלף בשנת 2010 ע"י רס"ן (רב סרן) ארז פרידמן.

 

 

 

ייעוד היחידה

היחידה מתמקצעת בתחומי ההפקה, בימוי, צילום, עריכה וגרפיקה של ההפקות והתיעוד הויזואלי-חזותי. היחידה עוסקת בהפקת סרטי תדמית לחילות צה"ל השונים, סרטי הסברה בכל השפות, סרטי פרידה מאנשי צבא, קליפים, סרטים עלילתיים, צילום אימונים וטקסים. כמו כן, מתלווים צלמי היחידה לרמטכ"ל ולבכירים אחרים. ביחידה מופקות כארבעים הפקות בסדר גודל בינוני עד גדול בשנה ועוד עשרות הפקות קטנות. 

 

מלבד היותה "חברת ההפקות/סרטים/פרסום/תוכן של צה"ל", ליחידת ההסרטה גם אופי מבצעי. צלמי הסטילס והווידאו של היחידה מסתובבים בשטח (בארץ ובחו"ל) ומסקרים את פעילות צה"ל בשגרה ובחירום ומבצעים כשבע מאות ימי סיקור חדשותי (וידאו וסטילס) בשנה - רובם לצורך הפצה לאמצעי התקשורת בארץ ובעולם. צלמי היחידה מצטרפים לכוחות בשטח ומעבירים את חומרי הגלם למערך העריכה וההפצה בדובר צה"ל ומשם לאמצעי התקשורת. לעתים אף ניתן לראות את תוצריה של היחידה בעיתונות היומית הכתובה, כחלק מכתבות במהדורות החדשות המרכזיות, וכן הלאה. ביחידה שמים דגש על זמינות ומהירות: צילום האירועים בזמן אמת בשטח, אמינות, ופני צה"ל בתקשורת.(4)

 

מבנה היחידה

היחידה כוללת מספר מדורים: הפקה (כולל גם פיתוח), צילום וידאו, צילום סטילס, פוסט פרודקשן, ארכיון וסיקור מבצעי. היחידה מספקת פתרונות קריאייטיביים שונים: סרטים עלילתיים, דוקומנטריים, סרטי תדמית, הסברה, הדרכה, קליפים, פתרונות אינטראקטיב, הפקת וצילום פרינט, אנימציה וכדומה.

 

עד סוף שנת 2011 הייתה אחראית היחידה על הפעלתו של אתר צה"ל הרשמי, אז החליט דובר צה"ל, תא"ל יואב (פולי) מרדכי, על הקמת תחום תקשורת אינטראקטיבית המבוסס על מדור אתר צה"ל ודסק ניו-מדיה. בעקבות ההחלטה, התנתק מדור אתר צה"ל מתחום ההסרטה והחל לפעול באופן עצמאי תחת התחום החדש.

 

תפקידים ביחידה

בין התפקידים בהם משרתים חיילי היחידה: צילום וידאו, הקלטת פסקול, צילום סטילס, עריכת וידאו, הפקה, עריכת תוכן, תחקיר, כתיבת תסריט, עיצוב, אנימציה, גרפיקה, ארכיב ועוד.  

 

דרישות הקבלה ליחידה

כמו בשאר יחידות ההסרטה, רוב חיילי היחידה הם בוגרי מגמות קולנוע וטלוויזיה, בוגרי מכללות (אורט גבעתיים ואורט כרמיאל) בעלי תואר הנדסאי ווידאו וטלוויזיה או עתודאים בעלי הישגים גבוהים. בדרך כלל יש דרישה לקב"א 54+ ודפ"ר 70+.

 

המיונים לחטיבת דובר צה"ל (כולל יחידת ההסרטה) נערכים דרך אשכול דוברות ומידע, אשר מוצע למתאימים במסגרת שאלון ההעדפות של צה"ל למלש"בים (המנילה) קוד במנילה- 5604. או באמצעות מיונים קד"צ (קדם צבאיים) אשר אליהם צריך להרשם מראש דרך מיט"ב (היחידה הצבאית המופקדת על ביצוע הליכי המיון והשיבוץ של כלל המיועדים לשירות ביטחון  והחיילים בצה"ל, שילוב של הבקו"ם ומנהל הגיוס).  

 

שלב המיונים הראשון מיועד למועמדים לתפקידי דוברות (לא כולל יחידות ההסרטה) באשכול דוברו ומידע, למועמדים לגלי צה"ל ולמועמדים לתפקידי כתיבה, גרפיקה וצילום לעיתון "במחנה". בשלב זה מתקיים מבחן עיוני הכולל מבחני ידע כללי בתחומי אקטואליה, מוסיקה, תרבות, חשיבה עיתונאית וטריוויה, במיונים הראשוניים לאשכול דוברות ומידע יש שאלון 100 שאלות ידע כללי. זה מקיף בערך כל נושא שאי פעם חשבתם עליו. לדוגמה: מה היה התפקיד של רבין במלחמת ששת הימים, מי זה יוני ארליך. יותר מזה, גם שאלות של גאוגרפיה (נחלים, נהרו וכו') תרבות (מי זכתה בפסטיבל קאן) ואקטואליה (מי מהבאים בועדת וינוגרד, מי זאת כרמלה בראשי, אודי אדם ועוד). מי שקורא עיתונים ויודע מה קורה בעולם לא צריכה להיות לו בעיה גדולה כל כך. צריך גם לצייר מפה של ארץ ישראל יחד עם הגבולות ולמקם בה בערך 20 ערים. בנוסף לשאלון ידע כללי יש גם שאלון מיומנויות עיתונאיות שכולל 36 שאלות ושאלוני תרבות ומוסיקה שהם כל אחד 50 שאלות.) בסוף המבחן הראשון מתבקשים לדרג את שלוש היחידות לפי סדר עדיפות: דובר צה"ל, גלי צה"ל, ו"במחנה".

 

המיונים ליחידת ההסרטה מתבצעים ע"י יחידת ההסרטה בניפרד. תלמידי מגמות קולנוע ותקשורת, תלמידי מכללות לתואר הנדסאי קולנוע וטלוויזיה (מיכללת גבעתיים ומיכללת כרמיאל) ועתודאים המאותרים על ידי מיט"ב, מקבלים זימון לשלב המיונים הראשון .

 

אם לא קיבלתם זימון, ניתן גם לשלוח מייל ובו בקשה להתקבל למיון. הבקשות צריכות להכיל שלושה מסמכים: 
א. מסמך בו המלש"ב מבקש להתמיין לתפקיד מפיק סרטי וידאו (התפקיד הכללי נקרא "מפיק", ללא קשר למקצוע אליו אתה נבחן).
ב. מסמך קורות חיים.

ג. מסמך בו אתם מבקשים להיבחן בשני תחומים (מתוך שמונה) בשלב המיונים הראשון. כל מבחן נמשך כשעתיים. המקצועות הנבחנים הם: הפקה, עריכה, תסריטאיות, צילום סטילס, צילום וידאו, גרפיקה, סאונד. מיונים לאתר צה"ל מתקיימים בנפרד.  לא תמיד מתקבלים לתפקיד שהוצב בעדיפות ראשונה, ועל כן מומלץ לא לתת עדיפות שנייה לתפקיד בו אין למועמד כישורים.

 

המייל לשליחת קורות חיים למיונים ליחידות ההסרטה הוא hasratad@gmail.com 
 

כל מועמד הנמצא מתאים על ידי צה"ל מקבל זימון למיון הראשון. על שלב המיונים הראשון ושלב הראיון האישי ניתן לקרוא בעמוד הכללי המסביר על הקבלה ליחידות ההסרטה.

 

בסוף התהליך מתקבל מספר מצומצם (כעשרה חיילים בשנה) לשירות ביחידת ההסרטה של דו"ץ. המתקבלים עוברים טירונות ולאחר מכן קורס מש"קי דוברות. בתום הקורס, החיילים החדשים מוכשרים לתפקידם הספציפי במסגרת חפיפות ארוכות.

 

 

 

Your details were sent successfully!

© 2023 WIX.COM האתר נבנה ועוצב על ידי ליאור בורי באמצעות מערכת 

bottom of page