יחידת הב"ט הינה יחידת הדרכה באמצעות טכנולוגיה של מז"י (מפקדת זרוע היבשה).
יחידה המתרכזת ביצירה הקולנועית הפנים-צבאית וידועה כבעלת תו איכות מלא הערכה.
בתוך יחידת הב"ט, קיים תחום וידאו המהווה את יחידת ההסרטה של זרוע היבשה. תחום המורכב מבמאים ותסריטאים, מפיקים, צלמים, עורכים וגרפיקאים.
מדובר בחיילים המגיעים לספוג את המקצועיות שהתחום מעניק להם בעבודתם היומיומית עם פרוייקטורים, אנשי צבא בדרגות בכירות וחיילים ממיטב התפקידים, היחידות והחיילות השונים הקיימים בצה"ל. ניתנת להם הזדמנות להביע את הטון האומנותי האישי שלהם, בשילוב של הכוונה והדרכה מקצועית.
תחום וידאו יוצר מספר רב של סרטים, כאלה שזוכים למידת פרסום רבה מאוד בקרב המערכת הצבאית. מדובר בסרטי הדרכה, הסברה, תדמית, שחזור אירועים ותיעוד (חלקם דורשים רמת סיווג גבוהה).
יצירת סרטים אלו נעשית בעזרת ציוד טכנולוגי מתקדם של היחידה ויציאה לימי צילומים והפקות בשטח, אשר נותנים הזדמנות ליצירת קשרים חברותיים ארוכי טווח בין אנשי הצוות.
קצת רקע
היחידה שייכת למפקדת זרוע היבשה (מז"י) הנושאת באחריות כוללת לארגון ובניין הכוח של חילות השדה (חי"ר, צנחנים, תותחנים, שריון, הנדסה ומודיעין שדה) והכוחות התומכים בלחימה (חימוש, לוגיסטיקה, תקשוב וכוח אדם) - מרמת החייל הבודד, דרך רמת הגדוד, החטיבה, האוגדה וכלה ברמת הגייס. עיסוקה המרכזי של מפקדת זרוע היבשה הינו פיתוח, רכש ואחזקה של אמצעי לחימה, ריכוז האחריות על תכנון וניהול כח אדם למיצוי מיטבי, על כל נושאי ההדרכה, ההכשרה והאימונים.
החל משנת 2006, זרוע היבשה נושאת באחריות הכוללת לבניין כוחה, קרי: פיתוח ורכש אמצעי לחימה ביבשה, ארגון הכוח, בנייתו, הדרכתו, הכשרתו ואימונו עד רמת הפיקוד. לצורך כך, הוכפפו חיל הלוגיסטיקה, החימוש, השלישות והתקשוב לזרוע היבשה.(4)
יחידת הב"ט יושבת כיום במחנה צריפין. סה"כ מונה היחידה 65 איש.
ביחידה חמישה מחשבי עריכה, 70 עמדות מחשב, 6 מצלמות וידאו, 3 מצלמות סטילס, 20 פנסי תאורה, 4 מערכות סאונד. כל חיילי היחידה עוברים קורס הכשרה בתחומם .
יחידת היב"ט (הדרכה באמצעות טכנולוגיה)
היסטורית היחידה
יחידת הב"ט הוקמה בשנת 2000, לאחר איחוד של מדור הדב"מ (הדרכה באמצעות מחשב) ויחידת ההסרטה של זרוע היבשה. בעבר הייתה היחידה אחראית על איתור ומיון המועמדים לתפקידי הפקה בצה"ל, תפקיד שהועבר ליחידת ההסרטה של דובר צה"ל.
בשנת 2012 זכו חיילי היחידה בתחרות ב"פרויקט 48 שעות" על סרטם "הקול בסדר", המבקר את מחאת האוהלים.
כל היחידה קיבלה 48 שעות חופשיות מצה"ל על מנת לשקוד על הסרט, הציוד כולו נלקח מהבסיס באישור המפקדים, והעיקר: כל בעלי התפקידים בהפקה מאיישים את אותו התפקיד בשורות הצבא. סרטם הזוכה, "הקול בסדר", הוא מערבון פוליטי המבקר את מחאת האוהלים ברוטשילד, וייצג את ישראל בתחרות העולמית בלוס אנג'לס במרץ 2013. אדוה כהן, אחת מארבעת התסריטאים הצבאיים ובמאית הסרט, סיפרה "אמנם מאד קשה להתכונן לתחרות, אבל עלה לנו הרעיון של בחור שיושב באמצע רוטשילד, אף אחד לא יודע למה, והוא מוחה, אף אחד לא יודע על מה. לאט לאט רבים מצטרפים ונסחפים אחריו בלי שהוא הופך אקטיבי, כולם נרתמים לסייע לו בלי לדעת על מה המהומה. כשקבלנו את הז'אנר, מערבון, זה התאים בול: זה גיבור שמגיע משום מקום כדי להציל את העיירה".
גם מפקדי היחידה הצבאית התלהבו מהרעיון. "גם הדרגים הגבוהים פרגנו ושמחו", מספרת כהן, "מה שבכלל לא מובן מאליו. ראש המחלקה בדרגת אלוף משנה הגיע אלינו ביום שישי, רגע לפני ההגשה ובאמצע העריכה, כדי לראות איך הולך ולפרגן לנו. מפקדי היחידה הסכימו שנשתתף בתחרות באופן לא צבאי, נתנו את תמיכתם והסכימו להשבית את פעילות היחידה ליומיים. בתחרות לא ידעו שאנחנו חיילים, כי לא ניגשנו בתור חיילים, עד לרגע הזכייה".
ייעוד היחידה
היחידה מפתחת מוצרי הדרכה לשלושה עולמות: עולם ההכשרות, עולם האימונים ועולם הלמידה המבצעית. היקף התוצרים המיועד לזרוע היבשה:כ 85%, היתר מוגדרים ככלל צה"ליים וחוץ–צבאיים. בין הלקוחת העיקרים ניתן למבוא את בית הספר לתותחנות שבטה, מקחצ"ר, חטמ"ר יהודה (עבורה פיתחה היחידה סרטוני וידיאו לתדריכי מפקדים ומאגר מידע גזרתי). היחידה מבצעת את כל שחזורי התאונות בהם נהרגו חיילים. הסרט המפורסם ביותר של היחידה: "לחזור הביתה" - קמפיין נגד שימוש חיילים בטרמפים. היחידה מפיקה כשבעים פרוייקטים במקביל. אמצעי ההפצה של תוצרי היחידה: אתר היחידה בצה"לנט והפצת מייל מוצרים חדשים במנהלן ראשי מדרגת סגן ומעלה. מספר המוצרים לצפייה ולהורדה באתר היחידה: 350 . האתר מציע גם כאלף פרטי מולטימדיה ורקעים למצגות לשימוש היחידות.
היחידה היא גוף ההכשרה עבור כלל חיילי הזרוע במקצועות מפיק וידיאו ומפיק מולטימדיה להדרכה.
מבנה היחידה
היחידה מחולקת לארבעה תחומים: פיתוח הדרכה, מולטימדיה, וידיאו ותכנות
תפקידים ביחידה
אנשי המקצוע ביחידה: אנשי רשת, מפתחי הדרכה, מעצבים גרפיים ומבצעים גרפיים, מתכנתים, במאים, מפיקים, תסריטאים, צלמים ועורכים.
דרישות הקבלה ליחידה
כמו בשאר יחידות ההסרטה, רוב חיילי היחידה הם בוגרי מגמות קולנוע וטלוויזיה, בוגרי מכללות (אורט גבעתיים ואורט כרמיאל) בעלי תואר הנדסאי ווידאו וטלוויזיה או עתודאים בעלי הישגים גבוהים. בדרך כלל יש דרישה לקב"א 54+ ודפ"ר 70+.
כל מועמד הנמצא מתאים על ידי צה"ל מקבל זימון למיון הראשון. על שלב המיונים הראשון ושלב הראיון האישי ניתן לקרוא בעמוד הכללי המסביר על הקבלה ליחידות ההסרטה.
1. מתוך ערך "מידע על יחידות ההסרטה" באתר מכללת אורט כרמיאל.
2. מתוך ערך "הב"ט" באתר זרוע היבשה.
4. מתוך ערך "זרוע היבשה" באתר רוטר